Eledő falvak

Itthon egyre többen döntenek úgy, hogy elhagyják vidéki életüket és városokban, nagyvárosokban próbálnak meg boldogulást találni, fel sem fogván a vidéken életben megrejlő gyönyörűséget és lehetőséget.

Szerencsére egyre több ellenpéldával is találkozhatunk, vagyis, hogy a város zajából a vidék csábító tisztaságába és nyugalmába vágynak sokan és ebben az életformában találják meg számításaikat, boldogságukat.

Sajnos fenn áll a veszélye a falvak egyre nagyobb számú elnéptelenedésének. Ugyanakkor jó hír, hogy vannak igazán remek próbálkozások, kezdeményezések amelyek nemcsak kizárólag beszélnek a problémáról, de tesznek is azért, hogy valamelyest javuljon a helyzet. 

Egy ilyen gyöngyszeme az Éledő falvak is. Ha még nem hallottál róluk, akkor most mindenképpen olvasd el, hogy milyen klassz kezdeményezés indult el tavaly augusztusában.

Így írnak magukról:

Elindultunk feltérképezni, információt gyűjteni olyan magyarországi településekről, amiket kihalófélben lévő falvak közé soroltak. A projekt címe „Éledő falvak”, mert hiszünk benne, hogy hosszú, kitartó munkával újra élet lehet ezeken a településeken.

Globális szinten az látszik, hogy nagyon hamarosan átrendeződik a világ, a hétköznapi szokásaink, egyfajta irányváltásként boldog ember lesz, aki saját maga megtermelheti az élelmét és a fölösleget eladhatja, vagy elcserélheti.

Sokan ott állnak a küszöbön, mennének, váltanának, visszafordulnának egy emberibb, természet közelibb életmódhoz. Nem éri meg havi százhúszezerért robotnak lenni, rengeteg jó zsíros föld van, meg kell tanulni újra embernek lenni. Nekik szeretnénk egy kis plusz lelkesedést, sok képet és néhány információt adni.

 

Először a Zala megyei régiót jártuk be, fényképezünk, jegyzetelünk, bekopogunk, beszélgetünk, összegyűjtöttük a lehetőségeket. A következő utunk Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe vezetett, egyáltalán nem olyan rossz az etnikai helyzet, mint az előrejelzések. Mindkét régiónál két nagyváros is van a falvak közelében, lakóira számítva el lehetne kezdeni a közösségi mezőgazdálkodást, néhány bevásárló közösséget indítani, vagy csatlakozni a meglévőkhöz. Kérlek, ne mondjátok el, hogy ez nem ilyen egyszerű, nem az, tudjuk.

Több éve foglalkozunk a helyi élelmiszer témával elméleti és gyakorlati szinten is. Most kis csapatunkból különválva magánemberként, saját tőkéből indítjuk el a kalandot. Az első célnak azt láttuk, hogy létrejön egy információs honlap, ahol településenként megjelennek az elérhető ingatlanok, az ottani gyakorlatok, miértek és lehetőségek.

Nos, a honlap és a tárhely is idegenek felajánlásából született, önkéntes munkával, térítés nélkül…azt gondoltam, ilyen nem lehet. Most mégis itt van, megszületett.  Sose találkoztunk, de barátként és hálával gondolok rájuk.

Ötletekkel, meglátásokkal is keressetek bátran…

Itt találhatod meg őket: eledofalvak.hu   és  facebook

Kérlek, segítsd munkánkat! Likeold Facebook oldalunkat, és ajánlj minket másoknak is. Ha tetszik a bejegyzés lent meg tudod osztani azt.

Segíts, hogy segíthessünk népszerűsíteni nemzeti értékeinket.

Köszönettel Csipcsirip csapata!

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)