Adventi szokások régen és most

Az advent szó latin eredetű, a megérkezést jelentő adventus szóból ered. Az ünnepet megelőző várakozás, felkészülés időszaka.

Mikor Kezdődik az advent?

Az András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e közötti négy hét ez az időszak. Kezdete november 30-a vagy a hozzá legközelebbi vasárnap. Karácsonyig tart.

Mióta létezik adventi időszak?

Az 5. század óta tartják. A karácsony ünneplésével együtt terjedt el, a kezdetektől összetartozik a két fogalom: karácsony és advent, a felkészülés és az ünneplés. Eleinte négy, később öthétnyi időszak volt. VII. Gergely pápa rendelte el a négy vasárnapból álló időszakot.
Az adventi időszakban lakodalmat, zajos mulatságot nem tartottak – akárcsak nagyböjtben. 1611-ben a nagyszombati zsinat meg is tiltotta advent első vasárnapjától vízkeresztig az esküvők, zajos mulatságok tartását. A korábban kialakult nagyböjthöz hasonló bűnbánati és készületi időszak volt az advent, de nem olyan szigorú, mint a nagyböjt. Az adventi böjtölés hagyománya a 20. század közepén tűnt el.
Az advent az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka, az ünnepei előkészület lelki jellegére helyezte a hangsúlyt a kor, melyben az advent szokása kialakult. Szent idő: a várakozás és a reménykedés ideje. Magyarországon a Messiást váró hangulat alapja a hajnali roráte volt. Magyar hagyomány ugyanis a roráte, melyet angyali vagy aranyos misének is nevezték.

Milyen ősi szokások kapcsolódnak ehhez az időszakhoz?

Mint minden ünnephez, az adventhez is kapcsolódtak kereszténység előtti varázslatok, főként a szerelmi varázslásokat kell megemlíteni. Például ha egy eladó sorban levő leány hajnalban, a mise előtt három pici darabot letépett a harangkötélből, s azt hajfonó pántlikájában viselte, farsang idején számíthatott arra, hogy bekötik a fejét.
Milyen gyakran kellett vajon új harangkötelet venni? Roráte előtt jártak a boszorkányok, ezért ólat, istállót be kellett zárni még a harangozás előtt.
Advent időszakához kapcsolódóan sok szép népi szokást ismerünk. Ilyen a Szállást keres a Szentcsalád vagy szentcsalád járás, azaz a szent család kilenced. Ez a szertartás a karácsonyi ünnep előtt kilenc napon át ismétlődik. A szálláskereső szent család tiszteletére, kilenc család összeáll, hogy december 15-től karácsony estéig naponta felváltva a szent családot ábrázoló képnek szállást adjanak, s imádkoznak.

Mióta kötünk adventi koszorút?

Az első adventi koszorút 1860-ban egy hamburgi lelkész készítette. Láthatjuk, elég friss ez a hagyomány, és bizonyítja, hogy születnek új jó szokások! A leleményes hamburgi lelkész egy gigantikus fenyőkoszorút függesztett a plafonra. 24 gyertyát tett rá, ezzel utalt az ünnep valamennyi napjára.
Mit jelentenek a koszorún a gyertyák?
A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet.

Hazánkban a rendszerváltás utáni években alakult ki az adventi koszorú hagyománya.
A kezdetekhez viszonyítva át is alakult, az ünnepi asztal ékessége lett, s a gyertyák száma négyre, az adventi vasárnapok számára csökkent. Eredetileg három lila és egy rózsaszín gyertya alkotja, de ma már számtalan stílusban készülnek adventi koszorúk. Az ünnep nélkülözhetetlen szimbóluma lett, rengeteg változata létezik.

Honnan ered az advent naptár?

1851-ben egy kreatív édesanya, Lang asszony „találta fel“ az adventi naptárt. A kisfia ugyanis folyton azt kérdezgette, mikor lesz már végre karácsony. Az anya, hogy lecsillapítsa a kisfiút, kis dobozkákat készített számára, melyek mindegyikébe egy apró finomságot rejtett el. Minden nap egyet lehetett kibontani, megenni, s lehetett várni a másnapot.


A kisfiú, Gerhard Lang időközben felnőtt. Nem felejtette el a kis meglepetés dobozokat. Arra gondolt, hogy más gyerekek is örülnének neki. Igaza volt. Amikor a Reichold és Lang képzőművészeti intézmény résztulajdonosa lett, elkészítették az első eladásra szánt naptárakat. A kekszek helyett színes rajzokat használtak, amelyeket ki lehetett vágni és egy kartonra felragasztani. Ez úgy 100 éve történt. Ma már könyvekből is meríthetünk ötleteket a készítéséhez. Az adventi naptár is biznisz lett, de az alkotó anyák is szárnyalnak, nagyon sok jó ötlettel kedveskednek a csemetéknek. Szükség is van a szülői leleményre, mert a mai kölkök pont olyan türelmetlenül várják a karácsonyt, mint akik 100 éve voltak gyerekek.
„Az ünnep azé, aki várja.” (Szabó T. Anna)

Csiripelte

- magyar-angol szakos tanár / drámapedagógus - három fiúgyermek édesanyja - a Netfolk blog megalkotója - gondolat Erzsitől: "Érdekes, de nem volt központi kérdés számomra, hogy sokan olvassák-e a bejegyzéseimet, csak tettem, amit szívesen csinálok: írtam, csak írtam, írok most is szívesen." u.i.: (várjuk az iskolás, óvodás csoportokat múzeumpedagógiai foglalkozással egybekötött kézművesedésre) :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.