Az utolsó íróasszony. – Rövidfilm

Ebben a rövidfimben Romsics Lászlóné Szarka Verával ismerkedhetünk meg, aki az utolsó íróasszonyok egyike. Fontos lenne, hogy legyenek fiatal rajzolók és ne törjön meg a kalocsai hímzés generációja. 

              A videót amelyet az aperti film készített itt nézheti meg ⇓

(A kalocsai mintáról itt bővebben: ⇒ Itt!)

Romsics Lászlóné Szarka Vera

Hímző, pingáló asszony, Népművészet Mestere

1941-ben született Homokmégyen. Édesanyja íróasszony volt, de már anyai dédanyja is foglalkozott a népművészettel.

Már gyerekként is, ha papírhoz jutott, állandóan rajzolt. 10-12 éves korában már szoknyaaljakat, hétköznaplós ingvállakat és féketőket is írt.

1959-ben beíratkozott a Kalocsai Népművészeti és Háziipari szövetkezetbe, először kézi, majd gépi hímzőnek, de mellette írt és pingált.

A világ számos országában szerepelt bemutatókon.

1997-ben a Pro Renovanda Cultura Hungariane Alapítvány pályadíját nyerte el.

1998. október 23-án a Magyar Köztársaság elnöke a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta számára.

Elérhetősége: 78/454-371

Kérlek, segítsd munkánkat! Likeold Facebook oldalunkat, és ajánlj minket másoknak is. Ha tetszik a bejegyzés lent meg tudod osztani azt.

Segíts, hogy segíthessünk népszerűsíteni nemzeti értékeinket.

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.