Az utolsó móri kádár

Kertész László az egyik utolsó zászlóvivője a legősibb mesterségek egyikének. Már az édesapja is kádár volt, így gyerekkorától kezdve beléivódott a szakma szeretete, melyben azóta is örömét leli.

Valaha több kádár is dolgozott a környéken, úgy tudni, mára ő az utolsó Móron és környékén. Az utánpótlásnak szánt ifjú tanoncok elfordultak a mesterségtől, márpedig nélkülük kétséges a szakma jövője. A gépesített tömegtermeléssel nem tudják felvenni a versenyt, mert szakmájuk számos eleme továbbra is kétkezi munkát igényel, hiába tettek meg mindent a folyamatok modernizálásáért.

A mai világunkra jellemző konformizmus megbélyegzi a Kertész Lászlóhoz hasonló mesteremberek fizikai munkáját; a fiatalok elfordulnak az ősi mesterségektől, s inkább a neonfényes irodák oltalmát keresik, miközben több generációs manufaktúrák küzdenek a fennmaradásért.

Az anyagot amelyet az aperti film készített. A filmet támogatta a TVEL orosz fűtőanyag gyártó vállalat.

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.