Befejeződött az idei Fölszállott a páva gyerekkiadásának versenye.

 

Tavaly mikor meghirdették a gyerekeknek a felszállott a pávát, talán sokan úgy érezhették, hogy nehéz lesz a szervezőknek úgy megoldani, hogy a gyerekek érzési, lelke ne sérüljön. A műsor külső szemlélőként úgy tűnt kiállta a próbákat, köszönhetően a remek műsorvezetésnek, szervezésnek és legfőképpen a gyerekeknek és a tanáraiknak!

12348031_927634557305954_9112584211069478896_n

„A péntek esti döntőben megszületett a Fölszállott a páva gyerekkiadásának végeredménye: énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriában a bátonyterenyei Haraszti-ikrek, a hangszeres szólisták és zenekarok között a budapesti ifj. Ürmös Sándor, a szóló és páros táncosok mezőnyében az erdélyi Csíkmadarasból érkezett Antal Adorján, a táncegyüttesek körében pedig a szekszárdi Bartian Gyermekcsoport nyert.

A Felszállott a páva győztesei

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutatójának döntőjében a közönség is szavazhatott kedvencére, ezt a díjat a dombrádi Hoksz Attila nyerte el.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere két különdíjat is felajánlott a középdöntőben kiesettek részére: egyet a legjobb határon túli produkciónak – ezt a kárpátaljai hegedűs, Kovács Dániel kapta -, egyet pedig a legjobb hazai nemzetiségi produkciónak; ezt a Biseri Drave Tamburazenekar vehette át.

A Duna Televízióban látható döntőben tizenegy versenyző állt színpadra. A második középdöntőből – hasonlóan az elsőhöz – csak öt produkció juthatott volna tovább, azonban Sebő Ferenc zsűrielnök a magával ragadó előadások magas színvonala miatt úgy döntött, hogy a gyimesi énekstílust megszólaltató Vrencsán Anitának és a Haraszti-ikreknek is helye van a döntőben.

A fináléba a szervezők a legemlékezetesebb produkciókat is visszahívták, továbbá a Csík Zenekar is fellépett Fitos Dezső társulatával kiegészülve.

A zsűri elnöke Sebő Ferenc zenész, tagjai Timár Böske néptáncos, Kocsis Enikő táncművész-koreográfus, Eredics Gábor népzenész, Berecz István néptáncos és Sebestyén Márta népdalénekes voltak.

A népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor harmadik évadában több mint kétezer, 6 és 14 év közötti ifjú tehetség állt a szakmai zsűri elé határon innen és túl.

Összesen 48, adásonként 12-12 produkció mutatkozhatott be a Duna Televízióban péntek esténként – a négy elődöntőt két középdöntő, majd a pénteki döntő követte.” – MTIPáva mix

Aki nyomon követte a felszállott a páva műsorát, nem csupán csak jól szórakozhatott, hanem ennél sokkal többet is kapott. Aki nézte az adásokat az láthatta, hogy a gyerekek nem csak nyitottak a magyar népzene, népművészet és néphagyomány iránt, de szeretik is azt. Jó látni, hogy a hatalmas kulturális örökségünket gyermekeink továbbviszik majd.

Az ilyen kezdeményezések miatt érdemes még televíziót nézni. Mégis lehet olyan élvezhető műsorokat készíteni, ahol a kultúra meghatározó szerepet tölt be, és az értelmi színvonal nem a béka feneke alatt van! Csak így tovább…

Forrás: MTI

Képek: mediaklikk.hu

Írta és szerkesztette: Szókovács Dávid

Kérünk téged, népszerűsítsd az oldalunkat a hírek megosztással vagy az oldal ajánlásával az ismerőseidnek a Facebookon. Segíts, hogy segíthessünk népszerűsíteni nemzeti „kincseinket”.

Köszönettel

Csipcsirip csapata

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.