Böde és a varázsdomb

Egyszer volt hol nem volt volt egyszer egy kis falu, kezdődhetne így is ez a történet… A kis falucska a gyógyító energiát sugárzó dombjáról lett híres. Álítólag a csodadomb már külföldön is ismerik, osztrákok és németek is járnak gyógyulni a településre.

Ha nyugati irányban elhagyjuk Zala megye székhelyét, túljutva Teskándon már látható a Dobronhegyi emelkedő. Mégsem másszuk meg a dombot, hanem befordulunk jobbra egy kis bekötőútra, ahol rövidebb utazás után egy csodás kis faluba érkezünk.

bode5

A csendes, alig háromszáz lelket számláló zsákfaluról azonban senki nem gondolná, hogy egyik jellegtelen kis dombja gyógyító erővel bír. Az energiadombot 2010-ben be is választották Zala megye csodái közé. A kis dombot csoda, hogy megtalálják az érdeklődők, ugyanis csupán egy aprócska tábla árulkodik a létéről.

bode1

Hat éve, 2010-ben szavazás volt arról, mit válasszanak Zala megye csodái közé, és a harmincezer voks nagy részét az energiadomb kapta. Pedig sosem csináltak hírverést neki, nem reklámozták. Egy helybeli egy fotót töltött fel az internetre a dombról, a legendája pedig szájról szájra terjedt.

bode2

Az apró falu kis dombjáról azonban reklám nélkül is elterjedt, hogy a kisugárzása különös bizsergést, melegséget okoz és gyógyító ereje van. Ennek az ígérete évről évre több embert vonz a rejtélyes dombhoz. Megesik, hogy naponta többtucatnyian is megfordulnak a tetőn.

A környező településekről is érkeznek látogatók, de messzebbről is akadnak. Van, aki a távolsági busszal ezért jön, de külföldiek is szokták látogatni, fordultak már itt meg osztrákok és németek. Vannak visszatérő vendégek, akik munka után felkocsikáznak, és kifekszenek egy fél órára, míg más az ebédszünetében ugrik ki.

A falubeliek elárulják: volt, aki súlyos baleset után, mozgás­szervi betegséggel járt ki, és egy idő után elmúlt a betegsége, míg más pajzsmirigygondokkal küzdött, de később megszűntek. A domb alján lakó Márta néni régóta figyeli az odajárókat domb aljában valaki majdnem a százat, ő a nyolcvanadikat tapossa. Állítólag az energiamező hozzá is elér. 

Hogy a dombocskának tényleg van-e különleges gyógyító képessége azt nehéz lenne bizonyítani. Ahogyan a mesékben mondani szokás: aki nem hiszi járjon utána (legalább sétál egy kellemeset). 

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.