A búzavirág sokrétű felhasználása otthonunkban

A búzavirág (más néven dődike, égi virág, gabonavirág, kék búzavirág, vetési búzavirág, sukollat, vadpézsma, imolya, kék konkoly. Még imolának, kékkonkolynak, vagy zsukollatnak is nevezik) a fészkesvirágzatúak családjába tartozó, Dél-Európából származó egyéves növényt. Neve utal arra, hogy anno a búzatáblák jellegzetes gyomnövénye, dísze volt még a vegyszeres gyomirtás megjelenése előtt Tánczos Erzsébet. 

"Búzavirág koszorú, ma senki se szomorú ..."
“Búzavirág koszorú, ma senki se szomorú …”

A vetésekben ma már alig látható, helyette kertekben megtalálható, hiszen szépsége a dísznövény karriert biztosított a számára. Vetése április hóban történik.

Jellegzetes virágai többnyire élénk kékek, csövesek, pártájuk mélyen hasogatott, májustól virágzik. Bár a legelterjedtebb típus sziromlevelei kékek, akadnak vörös, lilás, fehér és egészen feketébe hajló sötétbarna virágzatú példányok is. A gyógynövénytúrák egyik kedvelt látnivalója a mezsgyék és búzatáblák gyönyörű lakója.

Gyomnövény, de égszínkék virágainak festéke számos gyógyító anyagot hordoz. Tulajdonképpen az egész növényből csak a virágot hasznosítjuk.

Gyűjtése nem sokkal a virág nyílása után esedékes, különben szép színét szárításnál elvesztheti. Ez gyógynövényként történő alkalmazásánál nagyon fontos, hiszen a hatóanyag a virág festékében található.

Mikor, hogyan gyűjtsük?

Júniustól augusztus végéig gyűjthetjük be a kékszínű virágot, amely annál értékesebb, minél jobban sikerült a szárítás során kék színét megőrizni. A gömbös fészkes virágzatot letörjük, és kosárba szedve hazaszállítjuk. Otthon a gombocskákból kitépjük a kék virágokat, és a lehető legrövidebb idő alatt megszárítjuk.

Ha napfényen szárítjuk, akkor is elveszti színét. Minél szebb színt sikerül megőriznünk, annál értékesebb szirmokhoz jutunk.

Búzavirág – a gyógyító gyom

A búzavirág antibiotikus és frissítő hatású főzete jótékonyan hat a bőrre, a hajra és a fáradt szemre. Teája serkenti az emésztést, szívnyugtató, vérnyomást csökkentő és vértisztító hatású. Teáját használják szemkötőhártya-gyulladásra borogatásként, de szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő szert is nyernek belőle, és torokgyulladás elleni öblögetésre isjó. Köhögést, bronchitist, májbetegséget kezelnek vele, láz ellen is használják.

A szárított virágok enyhe hashajtóként hatnak, miközben erősítik a szervezetet a fertőzések ellen, sőt, jótékonyan hatnak a májra is.

Felhasználási módok:

Tea szemgyulladásra:

5-10 g virágszirmot fél liter vízzel leforrázunk, állni hagyjuk 10-15 percig, majd szűrjük. Naponta többször borogatunk, öblítünk vele.

A tea gyógykeverékek alkotórészét képezi. Ezek görcsoldó, étvágyjavító teák, de szép színe miatt egyéb teák része is lehet színfokozóként. Jó példa erre a Twinings Lady Grey teája, mely a búzavirágnak köszönheti gyönyörű színét. Gyakran keverik a friss szirmokat salátákba, színeznek vele cukrot

Jégbe zárt virágok

Dekoratív a jégkockába fagyasztott virágokkal hűteni a limonádét, teát. Mindkét „jeges csodára” tökéletesen használható a búzavirág.

Festőnövény:

Timsós vízbe áztatva a szirmokat festőnövényként is használhatjuk természetes anyagok (len, kender, gyapjú) színezéséhez, szép kék színt kapunk.

A kozmetika sem nélkülözheti

Mivel a népi gyógyászat a búzavirágot a korpásodás elleni harc egyik eszközeként is számon tartotta, a búzavirágos samponok még gyógyerővel is bírnak. Gyakran találkozhatunk vele természetes alapú hajfestékekben, vagy hajszínmegőrző samponokban, balzsamokban

Hajöblítő ősz hajra

Egy maréknyi virágot  néni  forró vízzel leforrázunk, és állni hagyjuk. A megmosott,  törölközőszáraz  hajat ezzel öblítjük, és bemasszírozzuk. Az így készült hajöblítő finom kékes fényt kölcsönöz az ősz hajnak.

 A növény kozmetikai-gyógyászati felhasználása itt nem ér véget: a szemránckrémek gyakori alapanyaga. Nyugtató, tonizáló, simító hatását használják fel a szemkörnyék ápolás legnívósabb termékeiben.

Arclemosó

Teát főzünk 3 evőkanál virágból 250 ml vízzel. Ezzel tisztítjuk, mossuk a gyulladt bőrt.

A búzavirágot festőnövényként is használhatjuk természetes anyagok (len, kender, gyapjú) színezéséhez, szép kék színt kapunk.

Kérlek, segítsd munkánkat! Likeold Facebook oldalunkat, és ajánlj minket másoknak is. Ha tetszik a bejegyzés lent meg tudod osztani azt.

Segíts, hogy segíthessünk népszerűsíteni nemzeti értékeinket.

Csiripelte

- magyar-angol szakos tanár / drámapedagógus - három fiúgyermek édesanyja - a Netfolk blog megalkotója - gondolat Erzsitől: "Érdekes, de nem volt központi kérdés számomra, hogy sokan olvassák-e a bejegyzéseimet, csak tettem, amit szívesen csinálok: írtam, csak írtam, írok most is szívesen." u.i.: (várjuk az iskolás, óvodás csoportokat múzeumpedagógiai foglalkozással egybekötött kézművesedésre) :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.