Egy ezeréves jómódú nő csontvázára bukkantak

Különleges régészeti leletet találtak Kecskemét délkeleti határában, egy éppen bővülő vállalkozás területén. Egy a X–XI. század fordulóján élt, vélhetően jómódú fiatal nő felékszerezett maradványaira bukkantak.

Kép: baon.hu

Patyi Eszter, a Kecskeméti Ka­tona József Múzeum munkatársa vezette a kutatást, melynek so­rán feltárták a feltehetően Szent István kora idejére tehető temetkezési helyet.

Kép: baon.hu

 – A 18–25 év közötti nő az átlagnál gazdagabb lehetett, erre következtetünk a sodrott nyakperecéből, két karkötőjéből és gyűrűjéből. Rézből vagy ezüstből készülhettek, de pontosabbat majd csak a restaurálás után lehet tudni – mondta a régész..

Kép: baon.hu

– Megtaláltuk már a telepet is, ahol élhettek, valamint most rábukkantunk a te­metkezési helyükre. Így szinte biztos, hogy több hasonló leletet találunk még – tette hozzá. A feltárt sír további különlegessége, hogy közvetlen közelében helyezkedik el annak a lelőhelynek, ahonnan 1961-ben honfoglalás kori sírokból igen gazdag aranyleletek kerültek elő.

Forrás: borsonline.hu és baon.hu

Kérlek, segítsd munkánkat! Likeold Facebook oldalunkat, és ajánlj minket másoknak is. Ha tetszik a bejegyzés lent meg tudod osztani azt.

Segíts, hogy segíthessünk népszerűsíteni nemzeti értékeinket.

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.