Egy fa élete dallamokban

Egy kutató, Bartholomaus Traubeck zenész és mérnök, észrevette a hasonlóságot a fák évgyűrűi és a bakelitlemez barázdai között, és megszólaltatta  úgy, hogy az évgyűrűket egy számítógépes program segítségével átalakította hangokká.

A művész évekig figyelte és tanulmányozta a fák évgyűrűinek erősségét, vastagságát és az évgyűrűk növekedésnek ütemét. A rengeteg felhalmozott adat szolgált alapjául annak, hogy hangokká alakítsa őket. Traubeck készített egy évgyűrű hangskálát, mely alapján a fa évgyűrűit egy számítógépes program úgy tudja olvasni, mintha kotta lenne.

A művész megalkotott egy különleges lemezjátszót is, mely meg tudja szólaltatni a fák zenéjét. A különböző hangok és dallamok a fa életkora alapján más és más hangzásvilágot jelenítenek meg.

A fáknak is van mondanivalójuk. Ha átadjuk magunkat az alábbi hangfelvételnek, megbizonyosodhatunk arról, hogy ez így van. Csak meg kell hallgatnunk őket!

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.