Zsuzsanna napja / Február 19

A héber Sosanna Név liliomot jelent, ennek görög és latin változata Susanna, ebből lett a magyar kiejtésű Zsuzsanna – Tánczos Erzsébet írása.

Zsuzsanna  és az igazságszolgáltatás útvesztői

Zsuzsanna ótestamentumi szép és erényes és vagyonos asszony  volt. Nap mint nap délidőben férje gyümölcsöskertjében sétált. Itt látta meg őt két  vén kecske, akiknek megtetszett a menyecske. Egyszer Zsuzsanna fürdéshez készülődött. A vének kukkoltak, aztán amikor Zsuzsanna maga maradt, előbújtak, s megzsarolták, hogy ha nem lesz az övék, akkor megvádolják, hogy házasságtörésen érték egy ifjúval (ahogy azt a Rembrandt festmény is  bemutatja).

Mivel Zsuzsanna nem engedett a zsarolásnak, így is tettek.  A törvény pedig bűnösnek találta házasságtörésben az asszonyt, így halálra is ítélték.

Egy Dániel nevű ifjú megállította a vesztőhelyre tartó menetet, és hamis tanúskodással vádolta a véneket. Dániel lehetőséget kapott, hogy vázolja álláspontját. Először is elkülönítette egymástól a vádlókat, és egyenként hallgatta ki őket. Mindkettőjüktől megkérdezte, hogy milyen fa alatt látták együtt Zsuzsannát az ifjúval. Persze a két vén kecske mást vallott, így bebizonyosodott hamisságuk és Zsuzsanna ártatlansága. Ő megmenekült, de a két öreget kivégezték.

A kertjében fürdő, Zsuzsannát, a katolikusok a gyümölcsfák védőszentjeként tisztelték. Ezért ábrázolták almával is.

Zsuzsanna-játékok

A Zsuzsánna-játék az ótestamentumi történetet adja elő népi felfogásban. A történet megelevenítése német eredetű. Gyökerei a középkor világába nyúlnak vissza, mikor a diákok farsang idején fölidézték a történetet. Ebből alakult ki a dramatikus Zsuzsanna-játék latin, német, magyar, román nyelven való előadása a történelmi Magyarország területén.

A bányászok körében voltak a legnépszerűbbek ezek a játékok.

A nagyböjtben házról házra járva adták elő a gyerekek Szerepelt  az előadásban Zsuzsanna, a férje, a két öregember, , valamint a „bíró”, a „hajdú” és a „község”meg Dániel.

Zsuzsanna az időjárásjós

„Zsuzsánna pisálja el a havat, friss füvet hoz, s megszólaltatja a pacsirtát”- ennyi minden egy személytől nem csekélység.

Itt dalol a pacsirta

A néphagyomány szerint Zsuzsanna napján vége a hónak, zöldellni kezd a fű, s megszólalnak a pacsirták!  Ha esetleg mégsem szólal meg a pacsirta, „befagyott a szája”, akkor a hideg idő még tovább tart. Azt is mondják, ha a pacsirta alacsonyan repül, tovább tart még a tél. Kedvező jelnek tekintették, ha  csepereg az eresz, mert hitték, akkor jó termés lesz. Jó idő esetén nekifogtak széthordani a trágyát, és a szántó-vető munkák előkészületeit is megkezdték.

 

Csiripelte

- magyar-angol szakos tanár / drámapedagógus - három fiúgyermek édesanyja - a Netfolk blog megalkotója - gondolat Erzsitől: "Érdekes, de nem volt központi kérdés számomra, hogy sokan olvassák-e a bejegyzéseimet, csak tettem, amit szívesen csinálok: írtam, csak írtam, írok most is szívesen." u.i.: (várjuk az iskolás, óvodás csoportokat múzeumpedagógiai foglalkozással egybekötött kézművesedésre) :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.