Gyönyörű fotók a Trianon előtti Magyarországról

Magyarországon kívül a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban (Library of Congress) található a legnagyobb, úgynevezett hungarika gyűjtemény.

Esztergom, Nagyvárad, de Herkulesfürdő is helyet kapott a gyűjteményben.

A gyűjtemény talán legérdekesebb sorozata a Trianon előtti Magyarországot mutatja be – hívja fel a figyelmet fényképválogatásában.

Orsova
Herkulesfürdő
Nagyvárad
Nagyszeben
Miskolc
Kassa
Esztergom
Debrecen, Fő utca, piac
Visegrád a 19. század végén
Budapest, Várbazár
Kilátás a budai Várból a Ferenc József hídra – a mai Szabadság hídra
Margit fürdő
Budapest, Nagykörút: a régi Nemzeti Színház és a New York palota

Szeretne még több képet? Itt megtalálja: Gyönyörű fotók a Trianon előtti Magyarországról II.

Forrás: http://www.loc.gov/photos/?q=hungary

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

28 hozzászólás

 • Gyönyörű fotók, köszönömm jó volt látni… sajnos a dal “Hétre ma várom a Nemzetinél” már nem aktuális… de sokat jártam arra és a Szinházba, stb a 85 év alatt…

 • Kedves Csipcsirip!

  Nagyon klassz, amit csináltok, ezért írok, csak egy helyesbítést, hogy amit tesztek, ne támadják meg a gyűlölködő hozzászólók.
  A margitszigeti kép alá a Margitfürdő címet kell írni, a Nagyszálló egy “telekkel” odébb volt/van. A Margitfürdő ma már nincs meg, helyette épült a Danubius Hotel.

  Sok sikert,
  Üdvözlettel,

  Makó Ádám

  • Köszönjük szépen az észrevételt, és örülünk, hogy tetszik az oldal!
   Javítottuk a hibát. 🙂

 • Csodálatos képek, tán meg kéne név szerint említeni kinek köszönhetjük őket. Amulok mindig, milyen rendezett volt az ország régen, olyan nyugodt polgári légkör lengi át az egészet, melyet nagyon szeretek.

 • Nagyszerű és gyönyörű. Bár még többet tenne föl valaki. Van egy könyvem egy phographus Klösz Györgytől a századfordulóról Csodás. Köszönöm már ezeket is. Én még emlékszem a békebeli 30 as évekből pestre, siófokra, svábhegyre,,akkor még nem a rongyos nadrág volt a divat és csak az alvilág börtönviseltjei voltak kidekorálva tetoválással,

 • Gyönyörű képek a régi múltról, jó érzés látni magyar tájakat, műemlékeket, várjuk a további anyagot, egy ide illő idézet: ” A magyar stílus megunhatatlan szép!”

 • Gyönyörűek a fotók, Nagyváradon 47 -éve voltam eléggé le volt pukkanva az állomás környéke, és a villamosok is, nagyon csalódott voltam ! Ezek a fotók lelki megnyugvást jelképeznek a mindenkori magyarokban! / Fényességes Magyarország én így szeretlek / !!! Ősi Magyar Himnusz

 • Nagyon jók a képek ha lehetne még belőle szivesen vennénk szerintem mindnyájan köszönöm szépen 😊

 • NAGYON JÓ GYÖNYÖRKÖDNI EZEKBEN A CSODÁS KÉPEKBEN .NYUGALMAT ÁRASZT AZ EMBER FELÉ EBBEN A ROHANÓ VILÁGBAN .AKKOR IS NEHÉZ VOLT AZ ÉLET DE MÉGIS VALAMI MEGFOGHATATLAN ÉRZÉST NYÚJT .

 • Európa újrafelosztás előtt áll. Reménykedjünk, imádkozzunk és tartsuk szárazon a puskaport!!!
  Hátha unokáink magyarként élhetnek Nagy-Magyarországon.. Solymosy József

 • Jó egészséget és kitartást kívánok a további hasonló gyönyörű emlékek készítéséhez.

 • Csodálatos élmény a képeket megnézni, a hozzászólások pedig újabb erőt, hitet kitartást adnak, bizodalmat a jobb szebb jövőben, melyben “a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez”, mert utódaink nem feledkeznek meg őseikről, hazaszeretetükről, hősiességükről, mely értékek mindannyiunkat köteleznek nemcsak megmaradni, de újabb és újabb eredményeket elérni, elismerést kivívni, illetve visszaszerezni.. Magyarnak lenni JÓ!

 • …olyan öröm szállt meg a képek nézegetése közben….csend, béke, nyugalom, szépség…és ez mind a mienk….volt…öröm, hogy láthattam ezeket a felvételeket -köszönet érte- és bánat is, hogy mindez a múlté….

 • Gyönyörű,szivbemarkolo ugyanakkor lélekemelo. Köszönöm és kivanok további sok sikert a munkájukban!

 • Szép jó reggelt, Kedves Dávid! Szeretném meg köszöni, ezeket, a régi Magyarországról, felvételeket! Én 1974.ben települtem, át drága szüleimmel, Temesváról, ami szintén, Magyarországhoz tartozott. nagyon örülök ,hogy láttam a régi felvételeket! Jó egészséget kívánok, és további sok sikert, a kedves munkájához! Üdvözlettel Berta Ilona Budapestről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.