A harangöntés tudománya apáról fiúra

Nemcsak itthon, de a világban is ritkán előforduló szakma a harangöntés. Szlezák László, Magyarország néhai aranykoszorús harangöntőjének mesterségét ma Gombos Miklós viszi tovább a nagy elődhöz méltó, messze földig ható sikerrel.

  A videót amelyet az aperti film készített itt nézheti meg ⇓

Régi magyarországi harangöntő dinasztia tagjaként Gombos Miklós fiával, Ferenccel együtt készíti harangjait és remélhetőleg unokája viszi majd tovább az ősi mesterséget. Mert sok-sok fortélya, apáról fiúra szálló csínja-bínja van ennek a nagy koncentrációt és sokrétű tudást igénylő, kitartó munkának, aminek eredményeként a harang érces-öblös hangon vagy éppen csilingelően egyszer csak megszólal.

Nem mindegy, hogy a harang szíve, vagy közkeletűbb szóval, a nyelve mekkora erővel kongatja meg az öblös rezet, hogy az ne repedjen el. Nem kisebb tudomány a lengőszerkezet vagy a harangot tartó állványzat elkészítése, amelynek stabilan kell tartania sok-sok évtizeden keresztül az akár tonnányi súlyú, oda-vissza lengő harangot.

Egyfajta misztérium már maga az öntés folyamata is, amelynek gyönyörű emléket állított a világhírű orosz rendező, Andrej Tarkovszkij az isteni tehetségű Rubljov középkori ikonfestőről szóló filmjében…

A harangok Rómába mentek. Ezúttal szó szerint. A Vatikánnak is öntött ugyanis harangot filmünk hőse, Gombos Miklós. Ezt a harangját a néhai II. János Pál pápa áldotta meg. A hazai templomok, például az Esztergomi Bazilika mellett Gombos Miklós újította fel az egyik kolozsvári templom harangját, de Németországban, Ukrajnában és Oroszországban is szólnak a harangjai, s még messzi afrikai országokba és Izraelbe is eljutottak, hogy hirdessék Isten dicsőségét, a béke, a jóság és a szeretet erejét.

Forrás: aperti.blog.hu  A filmet támogatta a TVEL orosz fűtőanyaggyártó vállalat.

Kérlek, segítsd munkánkat! Likeold Facebook oldalunkat, és ajánlj minket másoknak is. Ha tetszik a bejegyzés lent meg tudod osztani azt.

Segíts, hogy segíthessünk népszerűsíteni nemzeti értékeinket.

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.