Így építs álomotthont szalmából

Érdekelnek a szalmaházak? Kacérkodsz a vidéki élet gondolatával? Most adunk egy kis ízelítőt a hendimedi.blogspot.nl oldaláról (ahol egyéb iránt Lázár Mónika nemezből készült csodáit is megtekinthetitek).

A képeken az erdélyi (Csíkcsomortán) Lázár Attila házát láthatjátok.

Fotó: hendimedi.blogspot.nl

“Hogyhogy szalmaház?

Kívülről már valóban nem látszik, hol is a szalma a házban. Két típusú szalmaházat építenek, az egyik szerkezet nélküli, csak egymásra rakják és egymáshoz rögzítik a szalmabálákat, és utólag ráemelik a kész tetőt. Ekkor valamennyit roskadnak a falak, utána viszont elbírják a terhet. Ki lehet vágni az ablakokat-ajtókat, be kell tapasztani, és kész is a ház…

Fotó: hendimedi.blogspot.nl

Nálunk fele nem tudom, hogy lehetne engedélyeztetni ezt a típusú házat, mi mindenesetre az egyszerűbb utat választottuk (az engedélyeztetés szempontjából egyszerűbbet, amúgy ez a munkásabbik): gerendaszerkezetet építettünk, és a szalmabála igazából csak kitöltő szerepet játszik. Így könnyűszerkezetes házként van engedélyeztetve.

 A szalmabálák mogyorókarókkal vannak megszilárdítva, és raklapcsomagoló-szalaggal átkötve, de erről majd bővebben is írhatok.

A falakat agyagos-szalmatörekes anyaggal tapasztottuk…”

“Mennyibe kerül(t)?

…a kérdezők meg azt nem értették, hogy én miért nem tudom egyből a választ….

– Csak úgy körülbelül- biztattak, nem kell pontosan.

Miért nem tudom, pedig valahogy úgy alakult, hogy a pénz jelentős része az egész építkezés alatt megfordult az én kezemben is. Miért nem adtam össze, számítottam ki, vezettem füzetbe, miért nem?

Fotó: hendimedi.blogspot.nl

Ez a ház az álmunk volt, nagyon szerettük volna, bár nem volt rá túl sok pénzünk, de ami volt, azt mind ráköltöttük.

Szóval legszívesebben azt válaszolnám, hogy minden pénzt megér.

Ez az öröm például, hogy a kicsi kályha fűt annyit a mínusz huszonvalahány fokban, hogy lehessen a nagyot építeni.

Vagy hogy a nagy már fűt annyit, hogy ott lehessen aludni…

Fotó: hendimedi.blogspot.nl

Ebben a házban szinte mindent vagy mi, vagy a barátaink, ismerőseink, önkéntes segítők terveztek és csináltak meg. A felhasznált anyagok legtöbbje vagy ingyen, vagy leértékelve, olcsón, használtan, turkálóból, csak vagy jókor voltunk jó helyen alapján került a házunkba. Viszont sok olyan is volt, amit meg kellett venni, azonnal, és az árát nem nézve, mert különben nagyon elakasztotta volna az építkezés menetét.

Utánaszámoltam, nagyságrendileg mennyibe is került a mi kb. 95 négyzetméter hasznos belterű szalmaházunk. Ez többnyire csak az anyagköltséget fedi, de erről már volt szó :).

Fotó: hendimedi.blogspot.nl

Ebben benne volt az engedélyeztetés, a faszerkezet, a talapzat, az alsó szigetelés, a szalmabálák, a belső téglafalak, az ablakok (a tetőablakokat kivéve), a tapasztások és a zöldtető (itt a fóliaszigetelés az, ami számottevő összegbe került), az emésztőgödör, a víz és a villany elvezetése a házig.

Fotó: hendimedi.blogspot.nl

A további építkezés költsége még kb. 36.000 lej (8.000 Euró) volt, ebből legtöbb a villany, víz és a fűtésszerelésre ment, a többi a belső burkolatokra, ajtókra, a tető belső szigetelésére és burkolására, a tetőablakokra, illetve a hiányzó bútordarabokra, elektromos berendezésre….”

Facebookon itt található! 

Kérlek, segítsd munkánkat! Likeold Facebook oldalunkat, és ajánlj minket másoknak is. Ha tetszik a bejegyzés lent meg tudod osztani azt.

Segíts, hogy segíthessünk népszerűsíteni nemzeti értékeinket.

 

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.