Megmutatjuk milyen magas a vízállás a Balatonnál.

Elérte a 130 centimétert a Balaton átlag vízállása és a héten újabb esők jönnek. Harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a vízügy a Balaton térségére- írta a sonline.hu.

2014 szeptember 22-én a hatalmas esőzések hatására 135 centiig emelkedett a Balaton átlag vízszintje, október 15-én már „csak” 128-at mértek. Ugyanebben az évben márciusban is mutatott 129-et a vízmérce.

A Sió-zsilip jelenlegi maximális kapacitása 55 köbméter/másodperc. Szakemberek szerint a tartósan magas Balaton-vízszint előfeltétele, hogy az időnkénti extra csapadéktól hamar meg tudjon szabadulni a tó, ehhez pedig kétszeresére-háromszorosára kellene növelni a Sió-zsilip áteresztőképességét. Elméletileg ma is le lehetne engedni nyolcvan köbméter vizet másodpercenként, ilyen intenzitású vízeresztést azonban sem a Sió-csatorna, sem az öreg zsilip állapota nem tesz lehetővé, mindkettő felújítása szorul.

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.