Mi a hazaszeretet?

 

A hazaszeretet a hazához, annak földjéhez, lakóihoz, nyelvéhez, emlékeihez érzett ragaszkodás, mely hasonlít a szülők iránt érzett szeretethez, és tettekben is megnyilatkozik:

a haza iránt való kötelességek teljesítésében, szükség esetén saját érdekeinek, a legfőbbnek is az érte való mellőzésében, önzetlenségben, odaadásban, önfeláldozásban.

Az egyesekből az együttélés, a vérrokonság, a közös nyelv, a lassan kifejlődő közös érzés, közös gondolkodás, közös erkölcs, szokás, közös történeti sors, közös szenvedések és örömek népet alkotnak, azaz oly közösség jön létre, amely nélkül az egyén semmi, amely az egyénre évezredek kultúrái munkájának eredményeit származtatja, melyben az egyén erejének fő forrása van.

Ösztönszerű viszonzása a sokféle jótéteménynek a haza iránti szeretet, amely tudatossá téve, az erkölcsi erények legfőbbike.

Csak nagy nemzeti hanyatlás korszakában gyengül ez az érzés, és lábra kap az önzés, az egyén elszigetelődése, elzárkózása a közösség előtt, a magánérdek kielégítésének hajhászása, a hazaszeretet szóval vallása és tettel megtagadása.

A hazaszeretet érzésének gyengültével a nép erkölcsi ereje is gyengül. Összetartozása lazul, képtelenné válik a nagy fellendülésekre, nagy tettekre. A nemzetek akkor bomlanak fel, amikor a hazafiság érzése nem védi meg többé őket a nagy megpróbáltatások idején. – 1800-as évek végén kiadott Pallas nagy lexikon megfogalmazása.

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.