Parasztbiblia

Tudjátok, miért nincs szakálla az asszonyoknak? És azt, hogy miért vannak hegyek, vagy miért van földrengés? Péntek délután legendák nyomába eredünk Nagy Ilona néprajzkutatóval, a Parasztbiblia egyik szerzőjével, hogy a fenti és sok más izgalmas kérdésre választ kapjunkírta a hagyomanyokhaza.hu.

A népi mesemondás nem csak mesék mondását jelenti: szívesen mondtak és hallgattak rövidebb elbeszéléseket is, pajzán  tréfákat vagy éppen vallásos elbeszéléseket, ki-ki egyéni kedve szerint. A Bibliához csak igen vékony szállal köthető elbeszélések forrásai sok esetben a kereszténység korai századaiban keletkezett apokrif evangéliumokban lelhetők fel. Az ilyen irányú kutatómunkáról szól majd az előadás.

Nagy Ilona az MTA BTK Néprajztudományi Intézetében dolgozott, a Pécsi Tudományegyetem Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszékén oktatott folklorisztikát. Szerkesztője volt a Mesék, mondák, történetek című sorozatnak, az Új Magyar Népköltési Gyűjteménynek és más szövegkiadásoknak. Lammel Annamáriával 1985-ben Parasztbiblia címmel adott ki parabiblikus történeteket.

Kérlek, segítsd munkánkat! Likeold Facebook oldalunkat, és ajánlj minket másoknak is. Ha tetszik a bejegyzés lent meg tudod osztani azt.

Segíts, hogy segíthessünk népszerűsíteni nemzeti értékeinket.

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.