Pásztorok – Végh László riportja

Alsósófalva település az erdélyi Hargita megyében található, Székelyudvarhelytől 36 kilométerre. Szép Endre és családja Alsósófalva pásztorai. Az ő életüket követi kamerájával Végh László.

Legutóbb 2015 ősszel kereste fel az egyszerű körülmények között élő pásztorokat, akik csak télre húzódnak be a faluba, máskülönben a hegyeken felépített esztenán élik mindennapjaikat a rájuk bízott több száz juhval és kecskével.

A tavaszi és nyári hónapok könnyebben telnek, de az októberi éjszakai mínuszok beálltával és a nappali folyamatos lehűlés miatt, minden nap egyre nehezebb és elviselhetetlenebb. Az időjárás mellett nagy problémát jelentenek a környéken élő farkasok és medvék.

Ahogy megérkezik az első komolyabb havazás haza adják a jószágokat a gazdáknak, de ha nincs hó akkor Szent Miklós napja az utolsó határidő.

Hangos-képes anyagban ők mesélnek életükről, köztük a legkisebb fiú, aki 13 évesen, majd 15 évesen is beszél a juhokról, a jó és rossz időről, estékről és reggelekről.

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.