Testnevelés óra a lovardában

Nem mindennapi élmény a gyerekeknek, hogy testnevelésóra keretében lovagolhatnak és megtanulják lóápolást is. Kecskeméten jelenleg négy általános iskolai osztály vesz részt a lovaskultúra oktatásban – írta a baon.hu.

bev4

Szerdán tartották a lovaskultúra-oktatás első félévének zárását a Hírös Lovardában. A Vásárhelyi iskola 3. osztályának tanulóit ezúttal szüleik is elkísérték, most ugyanis lehetőségük volt megnézni, milyen egy lovardában zajló dupla testnevelésóra. Nos, nem pattantak rögtön nyeregbe a gyerekek, hanem előbb kis tornával bemelegítenek, és csak utána kezdenek el körözni a futószáron vezetett lovakkal.

Az éppen nem lovagló diákok sem unatkoznak, ők az egyik teremben a lovak tulajdonságairól, viselkedésükről, táplálkozásukról, ápolásáról hallhatnak érdekességeket.

Tóthné Patonai Ildikótól, a Hírös Lovarda tulajdonosától megtudtuk: az idei tanévben a Vásárhelyi és a református iskola 2-2 osztálya vesz részt a lovaskultúra oktatásban, amely pályázati támogatás révén ingyenes a diákoknak (bár úgy tudjuk, az utaztatás költségeit részben a szülők állják).

Korábbi években is foglalkoztak lovas oktatással saját finanszírozásban, tapasztalataik szerint a második-harmadik évfolyamok a legideálisabbak téren. A gyerekek hetente másfél órát töltenek náluk testnevelésóra keretében, a lovardában mutatott teljesítményük a testnevelés tantárgy osztályzatába épül be.

– Az első alkalmak során a tanulók megbarátkoznak a lóval, a közelükben vannak, vezetik őket. Nem minden gyermek egyforma, vannak, akik eleinte félnek a lovaktól, mások meg már versenyeken vesznek részt, ezért meg kell találni egy közös szintet. A legfontosabb, hogy fejlesszük az egyensúlyérzéküket – mondta el B. Tóthné Patonai Ildikó, aki hangsúlyozta: amíg a gyermek nem tud elengedett kézzel ügetni, vágtatni, addig csak futószáron vezetett lovon ülhetnek, önállóan nem lovagolhatnak.

Trágyát nem hordanak

Trágyát nem kell a diákoknak talicskázniuk, viszont a tanév végére tudni fogják, hogyan szabad megközelíteni kedvencüket, miként kell kefélni a ló szőrét, tisztítani a patáját, felhelyezni rá a nyerget, a kantárt.

De miért jó egy lovasóra? Egyrészt kialakul, megerősödik a gyerekekben az állat tisztelete, másrészt fejleszti az önbizalmukat, akaraterejüket, a koncentrációt, az önkontrollt (megtanulják, hogy nem szabad az állat körül rohangálni). Emellett a diákok egymásra is jobban fognak figyelni. És végül, de nem utolsósorban: jól érzik magukat. – A mai világban, amikor annyira le vannak terhelve a gyermekeink, itt kilencven percre felszabadulnak – összegez B. Tóthné Ildikó.

 

Az egyik szülő, Makányné Gelányi Beáta véleménye is egybecseng a szakember által mondottakkal. Fia, Ádám már az oviban is járt lovagolni, úgyhogy ő már a rutinos lovasok közé tartozik, imád nyeregbe szállni, és nagyon szereti az állatokat. Az utóbbi időben az aktív mozgásnak köszönhetően a tanulmányi eredményei is javultak.

Megkérdeztük: Miért szeretsz lovagolni?

Rácz Fanni: Az a jó benne, hogy biztonságban érzem magam a lovon. Nagyon szeretek lovagolni, hét éves korom óta járok. A lovardába azért is szeretek jönni, mert busszal hoznak minket, busszal pedig ritkán járok. Szeretnék lovas versenyző lenni, van két kedvencem is, az Alma meg a Kira.

Lehoczky Barnabás: Mindig nagyon várom, hogy jöhessek lovagolni. Én most kezdtem, de tetszik, jó a ló közelében lenni, ismerkedni velük. Szerencsére sokat tanulunk itt róluk. Az is jó, hogy meghallgatnak és megnyugtatnak az oktatók, ha félünk valamitől, például nem merjük elengedni a ló kantárját.

Csiripelte

- a Csipcsirip oldal létrehozója/üzemeltetője „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.